Mikrozöldek

A Pesti Farmon mikrozöldeket termesztünk fenntartható módon egy egészségesebb jövőért. Folyamatosan törekszünk az értékeink megvalósítására és környezetünk fejlődésére.

Mik azok a mikrozöldek?

A mikrozöldek (vagy más néven mikrosaláták) apró, ehető növényi hajtások, melyeket fiatal korukban aratunk le, mielőtt kifejlett zöldséggé cseperednének. A fajtától függően 5-10 cm magas hajtásokban koncentráltan jelenik meg az adott növény íze, így számos ételhez nyújtanak izgalmas kiegészítést. Tápanyagtartalmuk kiemelkedő, akár 40x magasabb, mint a felnőtt egyedeké.

Miben más mint a csírák?

Majdnem minden beszélgetés onnan indul, hogy a mikrozöldek olyanok, mint a csírák, csak mégsem. Csírákat otthoni körülmények között is relatív egyszerűen termeszthetünk dunsztos üvegekben, ezzel szemben a mikrozöldeket (többnyire) földbe, vagy valamilyen közegbe ültetjük. Csírák esetében az egész növényt, gyökerestül elfogyasztjuk, míg a mikorzöldeket földfelszín felett levágva, csak azok szára, illetve levelei kerülnek a tányérunkra. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mikrozöldek a csírák fejlettebb, idősebb változatai.

Termesztés

A mikrozöldek ültetéstől számítva körülbelül 2 hét alatt érnek meg az aratásra. Először a magokat egymáshoz nagyon szorosan kókuszrost földbe ültetjük, majd miután kicsíráztak, sötétbe helyezzük őket. Ezt követően, ha már kicsit megerősödtek, fények alá kerülnek, ahol fajtától függően körülbelül 10 napot töltenek. Ez idő alatt elérik a körülbelül 10 cm-es magasságot, amikor már készen állnak az aratásra.

ZÖLDBORSÓ

Édes és friss ízével mindenki kedvence a zöldborsó mikrozöld. Izgalmas íze mellett gazdag C vitaminban, rostokban, fehérjében és vasban. Támogatja az immunrendszert, jót tesz a szemnek, segít szabályozni a vércukorszintet, valamint rákellenes hatása van.

NAPRAFORGÓ

Gazdag tápanyag tartalmának köszönhetően (pl. vas, kalcium, fehérje, folsav), kiemelkedő élettani hatásokkal bír: segít csökkenteni a koleszterinszintet, hozzájárul az egészséges hormon háztartás fenntartásához, valamint támogatja a szív és érrendszer működését.

RETEK

A retek mikrozöldeknek nagyon intenzív, csípős és friss íze van, ami kiválóan illik salátákhoz, szendvicsekhez, vagy akár burgerekhez. A többi mikrozöldséghez hasonlóan, magas tápanyag tartalommal rendelkezik: már 85 g zöldség elfogyasztása fedezi az ajánlott A-vitamin bevitel 30%-át, az E-vitamin bevitel több, mint 85%-át, illetve a C-vitamin bevitel közel egyharmadát.

BROKKOLI

Sportolók körében népszerű a brokkoli, mely mikrozöld formában még több tápanyagot tartalmaz. Kiemelendő, hogy telis-tele van szulforafannal, mely segíthet a különböző daganatos betegséges kialakulásának megelőzésében. 30 g brokkoli mikrozöld elfogyasztásával 1.5 kg kifejlett brokkolinak megfelelő szulforafan mennyiséghez juthatunk.

Kóstold meg a mikrozöldeket!

Minden héten friss mikrozöldeket aratunk kedden és pénteken, kérheted őket személyes átvétellel, vagy akár házhozszállítással is. Hamarosan készülünk nektek csomagolás mentes opcióval, addig is komposztálható dobozban szállítunk!