Főétel, Gluténmentes, Vegán

Mikromaki – Mikrozöldes sushi

Hozzávalók

 

  • 1 bögre sushi rizs
  • 1 dl rizsecet
  • 2 ek cukor/helyettesítő
  • 1 kk só
  • 3 darab nori lap
  • 1 darab avokádó
  • Fél kápia paprika
  • pár szelet füstölt tofu
  • pár szál mikrozöld tekercsenként
  • 300 g edamame bab (ázsiai boltokban kapható mirelit)
  • Szójaszósz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Só, chili pehely
Ne maradj le a legfrissebb receptekről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Elkészítés

  • Alaposan átmossuk a rizst és hagyjuk a szitában pihenni, ameddig a többi hozzávalót előkészítjük.
  • Egy kis lábasban kis lángon forraljuk össze az ecetet a cukorral és a sóval. Ha feloldódott a cukor, tegyük félre hűlni, ez a lé kell majd a rizs ízesítéséhez, és hogy jó ragacsos legyen.
  • A rizst tegyük fel 2 bögre vízben főni (illetve annyiban, amennyit a dobozán látható utasításon olvasunk). Amikor a víz elkezd forrni, vegyük a legkisebb fokozatra a lángot és fedjük le a lábast. Amikor a rizs megpuhult (kb. 10-12 perc) hagyjuk még körülbelül 10 percig állni a fedővel letakarva. Ezután hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá az ecetes levet. Így is hagyjuk állni 10 percet.
  • Az avokádót, a kápiát és a tofut hosszú, vékony szeletekre vágjuk.
  • A nori lapot egy bambusz feltekerőre helyezzük a csillogós oldalával lefelé úgy, hogy a hosszabbik széle legyen közelebb hozzánk.
  • Nedvesítsük be vízzel a kezünket, hogy ne ragadjon hozzánk a rizs és óvatosan nyomkodjunk szét egy marok rizst a nori lapon úgy, hogy a szélein hagyjunk szabadon fél-egy centi helyet.
  • A rizs szélétől picit beljebb (ahogy a képen is látszik) helyezzük el a szeletelt zöldségeket/tofut/mikrozöldeket. Én 3 félét készítettem: ● Avokádós – zöldborsó mikrozöldes ● Avokádós – kápiás- tofus – brokkoli mikrozöldes ● Kápiás – tofus – retek mikrozöldes
  • Feltekerést közben óvatosan nyomjuk a tekercset, hogy a norilap, a rizs és töltelék szorosan összeálljon. Ha feltekertük, egy éles és nedves késsel vágjuk körülbelül 6 egyenlő szeletre a tekercset.
  • A pirított edamame babhoz vágjuk le az babok végeit (héjastól fogjuk pirítani). Egy serpenyőben olajon vagy vízen dinszteljük meg a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a babot és ízlés szerint sózzuk, aki szereti a csípőset, szórjon rá chili pelyhet is. Pirítsuk össze pár perc alatt.
  • A sushit tálalhatjuk még pácolt gyömbérrel, wasabival (ázsiai boltban szintén kapható) és szójaszósszal is.

Beküldte: @nati_wide