
Hozzávalók
Alapléhez
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 szál sárgarépa – nagyobb darabokra vágva
- 2 cm gyömbérdarab pucolva
- 2 fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 1 fahéjrúd
- 3 csillagánizs
- ½ evőkanál szegfűszeg
- pár szem kardamom
- pár szem egész bors
- só
- 1,5 l víz
Levesbetétek/feltétek
- 100 g rizstészta
- 100 g shiitake gomba – szeletekre vágva, vagy valamilyen különlegesebb, ízesebb gomba
- 150 g füstölt Toffini tofu
- Szójaszósz
- 2 pak-choi/kínai kel (elhagyható)
- opcionális toppingok: mungóbabcsíra, mikrozöldek, újhagyma, szezámmag, szójaszósz, de mehet rá bármi, akár csípős paprika, bazsalikom is
Ne maradj le a legfrissebb receptekről, iratkozz fel hírlevelünkre!
Első hallásra bonyolultnak tűnhet, de se az idegen név, se a sok hozzávaló ne ijesszen el ettől a nagyon különleges, ízekben, textúrákban gazdag levestől! A nem vegán változatát órákig, sőt sokszor több mint egy napig főzik. Szerencsére a zöldségek nem igényelnek ilyen hosszú főzési időt, így elég lesz majd csupán felforralni alattuk a vizet, és megvárni amíg megpuhulnak. A feltétek/levesbetétek opcionális hozzávalóként vannak megjelölve, de ha hisztek nekem, akkor elárulom, hogy annál finomabb, és laktatóbb az étel, minél többféle “topping” kerül a levesre. Nyugodtan pakoljuk meg, mint ahogy én is tettem, szinte a leves sem látszik a sok-sok színes ízletes feltéttől, ilyenkor alig várja az ember, hogy együtt ízlelhesse meg a sokszínű összetevőket.
Elkészítés
- Az alapléhez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és az olajon elkezdjük őket párolni-pirítani. Hozzáadjuk a sót, és az összes többi fűszert is.
- Amikor már elkezdtek pirulni-puhulni, akkor felöntjük az egészet a vízzel. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Ekkor leszűrjük egy lábasba a lét, és félretesszük a zöldségeket is. (A répákat fel lehet karikázni, ha nagyobb darabokban főztük.)
- Közben sóval, ízlésünk szerinti fűszerekkel olajon megpároljuk/pirítjuk a gombát is.
- A pak-choit alaposan átmossuk, és forró sós vízben hirtelen kifőzzük. Hogy megőrizze a szép-üde színét, jeges vízbe tesszük a forró fürdő után. Egy kis fokhagymás-szójaszószos locsolás után picit rá is lehet pirítani egy serpenyőben, de enélkül is ízletes lesz.
- A tofut kockákra vágjuk, és szójaszósszal, olajjal meglocsoljuk, majd serpenyőben kisütjük.
- A rizstésztát forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
- Jöhet az összeállítás. Egy közepes mélységű tálkába halmozzunk a tésztából, tegyük köré a zöldségeket, és a tofut. Merjünk rá a még forró alapléből(ha közben kihűlt, érdemes rámelegíteni), és szórjuk meg a toppingokkal. Én egy kis szójaszószt, és lime-ot is adtam hozzá.
- A szívet-lelket melengető vietnámi leves különlegességet evőpálcikával és pho kanállal érdemes enni az autentikusság kedvéért, de persze a normál kanállal is isteni finom lesz.
Beküldte: @Herold Szimonetta