Gluténmentes, Leves, Vegán

Vegán pho pikáns retek mikrozölddel

Hozzávalók

 

Alapléhez

  • 1 fej édes fehér hagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • friss gyömbér ízlés szerint
  • csillagánizs ízlés szerint (elhagyható)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk citromfű
  • 2-3 db kaffir lime levél (ázsiai boltokban kapható)
  • 4-5 ek szójaszósz
  • 1 lime leve
  • 3 liter zöldségleves alaplé (2-3 darab leveskockából is akár)

Feltétek

  • 2 db sárgarépa hosszabb szeletekre vágva
  • Fél fej brokkoli apróbb rózsákra szedve
  • Fél kápia felkarikázva
  • 100 g fehér shimei vagy bármilyen gomba
  • 400 g üveg- vagy rizstészta

Feltétnek

  • Pirított füstölt vagy sima tofukocka
  • Bok choi (pak choi, bordáskel)
  • Fokhagyma, póréhagyma, chili szeletek
  • Lime az ízesítéshez
  • Retek mikrozöld
Ne maradj le a legfrissebb receptekről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Elkészítés

  • A hagymákat és a gyömbért megpucoljuk, nagyobb szeletekre vágjuk, majd a fűszerekkel (a fahéjat kivéve) együtt száraz lábasban 3-5 percig pirítjuk aranybarnára.
  • Ezután felöntjük a zöldségleves alaplével és hozzátesszük a szójaszószt (ha ettől nem elég sós, akkor plusz sót), a fahéjat, a lime levet és a kaffir lime leveleket. Ezt addig főzzük lassú tűzön, amíg szép aranyszínű lesz a leves, én kb. fél órát főztem.
  • Ekkor mehetnek bele a zöldségek: a répa, brokkoli, kápia, gomba. Ezekkel együtt addig főzzük lassan, amíg a zöldségek megpuhulnak (még kb. fél óra).
  • Ekkor szedjük ki belőle az összes hozzávalót, a levest pedig tartsuk melegen.
  • Közben az üveg- vagy rizstésztát főzzük meg és szűrjük le.
  • A tofut pedig pirítsuk meg barnára.
  • Jöhet a csodás tálalás, ami kész művészi munka lehet. Kezdésnek szedjünk a tálak aljába egy jó nagy adag tésztát, szedjünk rá a meleg levesből, hogy éppen csak ellepje a tésztát, majd kedvünk és ízlésünk szerint pakoljuk rá a többi főtt és nyers zöldséget, egy levél bok choyt, tofukockákat, a retek mikrozöldet és a hagymákat. A retek mikrozöldektől nagyon finom pikáns lesz ez az egyébként is ízbomba leves.
  • Ízesíthetjük még szójaszósszal és lime levével is, ha szükséges.

Beküldte: @nati_wide